úterý 22. dubna 2008

Zelený mír

Tato organizace vlastně vznikla díky dvanácti mužům, kteří si pronajali postarší loď a dopluli k ostrůvku v soustroví Aleuty. Protestovali proti testům jaderných zbraní USA (1971). Pro tuto akci použili název Greenpeace. Jejich odvaha a odhodlání inspirovalo tisíce dalších lidí.


Cílem Greenpeace je ochrana a zachování života na naší planetě v celé jeho rozmanitosti. Tato organizace nežádá finanční podporu od vlády a proto je nezávislá. Svoje pobočky má zhruba v 39 zemích světa, což je tedy poměrně dost a má 2,5 milionů členů.

V dnešní době známe Greenpeace hlavně z médií, kde můžeme vidět záběry z jejich přímých akcí. Ovšem to není samozřejmě vše, co Greenpeace dělá. Spolupracuje s vědeckými laboratoři, experty, mezinárodními organizacemi. Setkávají se samozřejmě i kritikou nejen z řad průmyslových magnátů, ale i bývalých členů (Patric Moore, Paul Watson), kteří kritizují senzacechtivost a přílišnou orientaci na publicitu.

Jak je vidět, tak ani taková společnost, jako Greenpeace není jenom bílá (narážím na to, že např. lovci velryb jsou špatní, tedy černobílý svět), ač bojuje určitě za ušlechtilé věci.

Webové stránky www.greenpeace.cz

0 reakce/í:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP