pátek 4. dubna 2008

Velký kutnohorák, co si uměl užívat života

Mikuláš Dačický z Heslova je slavný rodák z nedalekého města Kutná Hora. Žil velmi rozmařilým životem. Rád navštěvoval pohostinství a ženy měl také velmi v oblibě. Díky dědictví nemusel do svých 40 let v podstatě nic dělat. Jeho bratr založil pivovar(který funguje do dnes).. velmi záslužný čin... to se cení =)). Mezi jeho díly můžete najít tituly jako Prostopravda, Tragédie Masopusta a nebo zřejmě nejznámější Paměti, je to taková kronika, no spíš soupis všech drbů a aktuálních událostí, které se děly v okolí. I přes to byste tam našly spoustu zajímavých postřehů. Jen pro představu (snad i pobavení).....
Ale pan opat nepovstal již z nemoci a v sedleckém klášteře zemřel. Byl nevelkého vzrůstu, veselý stařeček milující muziku a sám ji výborně uměl. Ač mnich, na mnichy a jeptišky zanevřel a říkával, že ho do kápě vstrčil čert, a jeptišky nazýval nebeskými kurvami.
Panna Kateřina, dcera nebožtíka pana Zikmunda Stejška, dopustila se kratochvíle a dostala děťátko. Žalovala na jakéhosi školního žáka na Horách Kutných a obvinila ho u pražské konsistoře. Byla mu přisouzena k manželství a musil se s ní oddati. Alleluja!
Děkan Sixtus Candidus, 60letý a nedávno vdovcem, střečkoval se k starosti a oženil se s Esterou, služebnou od pekaře Sudy. Děkan se omlouval, že má mnoho semene a nemůže je udržeti. Proto si ulehčil a učinil pohoršení. Hleď žádost tělesnou rozumem spravovati!
... na 15. stol. docela dobré ne? Se děli věci ...
No a na závěr přidám ještě několik roztomilých veršíků z umělcovi tvorby....
Nech toulání, milý mnišku,
obejmi radši jeptišku,
polib ji v řiť nebo v čelo,
však je všudy jedno tělo.

0 reakce/í:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP