středa 9. dubna 2008

Škola je pruda =)

Už je to 300 let, co Marie Terezie a Josef II. v době národního obrození, měli na svědomí reformy (zrušení nevolnictví, omezení cenzury.

V té době Marie Terezie zavedla reformu školství, která zahrnovala povinnou školní docházku. Stát garantoval základní vzdělání a zavedlo se tribium. V té době byli děti rády, že mohou jít do školy, vzdělávat se. Od té doby se, ale poměry o hodně změnily.. Máme tu dobu moderní, kterou si děti, které žili před 300 lety neuměli ani představit. Vývoj techniky, komunikace s celým světem.. to je už pro dnešní společnost samozřejmost. Mobil, internet, počítač,televize.. to jsou věci o kterých se jim ani nezdálo.

Dnešní mládež však na rozdíl od jejich předchůdců na školu nadává a bere jí jako povinnost. Já tu není nadávat nechci, já mám školu vcelku ráda (ale někdy to fakt nejde :). Jenže možnost chodit do školy v této době nemáme všichni. To se nám to říká, jak je škola blbá, ale někde v rozvojových zemích děti nemůžou chodit do školy. (odhadem je to čtvrt mld. dětí) Většinou pracují, často v zemědělství a jsou negramotní. Je to fakt vtipný paradox.. My si můžem zajít po škole do nějakého mekáče, kdy se nám zachce, oni však přijdou domů z pole a nemají skoro, co k snědku.

0 reakce/í:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP