úterý 16. září 2008

(Ne)zapomenutý zámek

Na poloviční cestě mezi Kutnou Horou a Čáslavi byste našli vesnici Třebešice. Stejně tak, jako je vesnice skryta od hlavní silnice je skryt i tamní zámek. Jako malá si tam chodila hrát moje máma s kamarády. Tehdy byl oběkt opuštěný, vyrabovaný a ještě donedávna vypadal jako zřícenina - prostě vstup na vlastní nebezpečí. Časy se ale mění, protože ho před několika lety odkoupil italský architekt Alberto di Stefano. Na první pohled by si leckdo řekl, že se zbláznil, dát několik milionů za rozpadající se rujnu. On se ovšem svého úkolu, stát se zámeckým pánem, zhostil řela bych, velmi dobře. Rozhodl se z místa udělat netradiční galerii. Ihned se pustil do renovace. Velice zajímavě se rozhodl řešit interiér. Tam, kde to šlo odkryl na zdechl částečně dochovanou malbu a snaží se vše co je zachované nechat v půdodní podobě, moc toho bohužel není a tak mu zůstalo mnoho nevyužitého prostoru, a protože je milovníkem moderního umění tak si zve do zámku různé mladé umělce, kteří mu zařizují jednotlivé pokoje a přidávají různé doplňky, což je poměrně zajímavý nápad. Tak můžete v oběktu zhruba ze sedmnáctého století najít například i takovou to místnost.

Na zámku se konají výstavy moderního umění a jiné různé akce právě umělce - workshopy. Několikrát za rok jsou tu i dny otevřených dveří, ale na zámku se můžete klidně ubytovat v opravdu netradičních pokojích (například v černobílém pokoji).
Každý pokoj a jeho vybavení zde, je originál a je dělaný "přímo na míru".
Opravy trvají již osm let a konec je v nedohlednu. Nápad, jak využít tyto prostory se mi zdá poměrně zajímavý. No řekněte, hledali byste něco podobného v obci se sotva 200 obyvateli?
www.trebesice.com

0 reakce/í:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP