úterý 2. září 2008

Jak se vypočítá třináctá odmocnina z hlavy

Vypočítat třináctou odmocninu dvousetimístného čísla – pro většinu z nás tak trochu sci-fi. Sami máme kolikrát problémy si zapamatovat třetí odmocniny a to ještě lehších čísel.
Francouzský matematik, ale vytvořil nový rekord právě v téhle discíplíně. Dokázal uhádnout třináctou odmocninu náhodného čísla, které mu vybral počítač za 70,2 sekundy, což je naprosto neuvěřitelné. V diskuzi jsem našla docela zajímavý příspěvek, který měl "objasnit", jak to vlastně Alexis Lemaire dokázel, ale bohužel jsem to vůbec nepobrala.
Cituji:
"Když se to naučíte, pak můžete známé oslňovat počítáním celočíselné třinácté odmocniny až ze 39-místného čísla během chvilky.
Pomocí dalších, už složitějších postupů se pak dají určit i další číslice, třeba čtvrtá od konce nebo pár prvních. Čím více číslic, tím je to složitější; zvlášť číslice uprostřed jsou obtížné. Člověk pak opravdu potřebuje umět bleskově počítat z hlavy a nejlépe zpaměti znát výsledky nejběžnějších operací. Určit osm číslic (odmocnina 100-místného čísla) se mezi přeborníky považuje ještě za relativně snadné, a možná i vy byste to po delším tréninku zvládli - i když asi sotva za necelých 14 sekund jako Alexis Lemaire. Určit šestnáct číslic (odmocnina 200-místného čísla) z hlavy už je velmi obtížné."
No chápete to?

5 reakce/í:

Anonymní,  2. září 2008 v 17:01  

Tak neřekl bych že to uhádl... ;-)

kačka 2. září 2008 v 19:29  

No to by byla docela velká náhoda, že jo? Lepší než sportka.

Anonymní,  4. září 2008 v 7:39  

Hustý :)

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP