pátek 30. května 2008

Inteligentní Nobelovka

Humoristický časopis, který se jmenuje Annals of Improbable Research, uděluje každoročně obdobu Nobelovy ceny s humorným podtextem Ig Nobel. Udělování cen Ig Nobel začalo již v roce 1991 jako druh zábavy, ale teď se soutěže účastňují vědci z celého světa. Celé je to jen o vymyšlení, co nejpodivnějšího objevu.
Takže ty nejpodivnější objevy z různých oborů, které byly oceněny cenou Ig Nobel.
Cena za:
„Chemii“ - Maju Jamamotová (Japonsko) objevila způsob jak se dá extrahovat vanilka (její vůně) a příchuť z kravského hnoje.

„Mír“ - Wrightova laboratoř vyvýjela chemickou zbraň, která dostala zajímavý název-gay bomba. Pod jejím vlivem se prý i trvdí vojáci stanou pro ostatní sexuálně neodolatelní.

„Ligvistiku“ - Juan Toto, Josep Trobalon a Nuria Gallesová z Barcelonské univerzity dokazují, že krysy prý nedokážou rozeznat osobu, která mluví nizozemsky nebo japonsky pozpátku.

„Biologii“ - Dánský věděc za pomoci vysavače sečtl kolik mikrobů, členovců, spór atd. sdílí pokoj s průměrným Dánem.

„Ekonomiku“ - Kuo Čcheng-sie patentoval zařízení, které lapí bankovní lupiče tak, že na ně hodí síť. Ovšem je nezvěstný (asi byl odchycen).

„Medicínu“ - Brian Withcombe napsal zprávu o polykání meče a vedlejších účincích.

„Fyziku“ - získal Enrique Cerda Villablanca za studium vzorku na zmačkaném prostěradle.

„Výživu“ - Brian Wansink, zjistil, že lidé jedí tolik jídla kolik mají na stole. Své tvrzení dokázal, tak, že dobrovolníkům dal do polévky hadičku, která udržovala stejnou hladinu polévky. Dalším dobrovolníkům hadičku nedal. Divíte se, že ti s hadičkou toho snědli víc?

„Letectví“ - Je udělena Argentincům, kteří přišli na to, že křeček se z pásmové nemoci nejlépe zotavuje po podání viagry.

„Literaturu“ - Paní Browneová, která studovala určitý člen the a problémy, které způsobuje, když je seřezen dle abecedy.

Co dodat.... asi jen to, že se těšíme na další ročník! =)

2 reakce/í:

Anonymní,  31. května 2008 v 17:05  

určitě se tydle výzkumy apod. budou využívat velmi často xD Hlavně to, jestli uměj krysy rozeznat Holanďany od Japonců x-/

kačka 31. května 2008 v 17:44  

Jo tak já si myslím, že se bez toho lidi jako fakt neobejdou. Náhodou ty krysy jsou wostrý :D. Mě by to jako nenapadlo! x)x)x)

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP