pondělí 5. května 2008

Goya´s Ghosts

Poprvé v životě přidávám do kategorie hudba und film něco o filmu. Týká se to filmu na kterém jsme byli se školou a vybral ho náš češtinář (jak jinak) a jmenuje se Goyovy přízraky (aneb gayovy přiznaky, ale to jen na okraj).
Režisérem filmu není nikdo jiný než Miloš Forman (náš rodák). Je opravdu paradoxní, že v cizině je mnohem populárnější, než u nás. Ale teď k filmu.
Váže se k 18. až 19. století k odbobí revoluce (Napoleon). Ukazuje nám vzhled tehdejší doby, politiky a praktiky církve v době inkvizice. Malíř Goya v příběhu pozoruje a spojuje osudy hlavních hrdinů Inés a otce Lorenza, takže se nejedná o žádnou biografii na Franscisca Goyu.
Inés je dle práva útrpného odsouzena za kacířství. Prochází si peklem, bolestí a zármutkem ze ztráty dítěte, které měla s otcem Lorenzem (z modlení). Postupně ztrácí i svůj vlastní rozum. Z prvního dojmu Lorenzo vypadá jako charismatický a vlídný muž, ale neustále tápá mezi dobrem a zlem. Po propuštění Inés Goya cítí, že jí už nesmí nikdy opustit. Dokonce najde i její dceru Alícia, která je vlastně prostitutka. Snaží se jí seznámit s její už v té době šílenou matkou, ale marně.
Film není jen o osudu jedné dívky, ale i o zkaženosti, chamtivosti a touze po moci. Tento film mě určitě nezklamal.

0 reakce/í:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP