středa 22. října 2008

Rád zabíjím lidi, protože je to tak zábavné

Nedávno jsem měla to štěstí, že jsem si přečetla poutavou knihu od Roberta Graysmithe - Zodiac - a opravdu mě zaujala, až jsem došla k názoru, že napíšu článek o jednom z nejrozivějších, nejrafinovanějších a nejzáhadnějším vrahovi Zodiacovi.
Autor knihy Rober G. byl u toho, když začal Zodiac vraždit, protože pracoval jako karikaturista v deníku San Francisco Chronicle (do kterého posílal Zodiac dopisy). Přemohla ho zvědavost a začal se více zajímat o jeho případ a dokonce se rozhodl, že o něm napíše knihu.

Zodiac byl kalifornský sériový vrah, jehož příběh se datuje od prosince roku 1968, kdy zabil svoje první oběti Betty Lou Jenesovou a Davida Faradaye. Poté poslal výsměšný dopis psán modrým fixem do Chronicle, kde se přiznává k vraždám, jak to ostatně měl ve zvyku. Zodiac toužil po popularitě, chtěl aby noviny všechny jeho vzkazy, dopisy, výhružky i kryptogramy či šifry otiskly do novin.
Předpokládalo se, že je taky sexuálním sadistou, kterého uspokojuje, když zabíjel a bodal do lidí. Obzvlášť nenáviděl ženy a téměř nikdy žena umřela, neměl k nim slitování(odhaduje se, že měl dominantní matku a ta byla důvodem jeho potlačované sexuality). Je ojedinělým typem člověka, který obdivuje policii, zná její vyšetřovací postupy, má vybavení, sbírá zbraně a též mučící nástroje. Přestože policii obdivuje, často si jí dobírá.
Zodiac prý páchal trestné činy podle vlivů měsíce (úplněk, novoluní), výhradně v sobotu u vodních ploch. Velice často útočil na dvojice, kteří byli studenti a zabíjel hlavně na místech, kde se scházejí milenci. Oficiálně má na svědomí (které ho vůbec netrápilo) šest vražd, Zodiac jich uvedl 37, ale celkově jich může být až padesát.
Tento vrah, posedlý vraždou, nebyl doteď dopaden, přesto že existuje docela velké množství materiálů, svědectví a popisů vraha.

(obr. nahoře je jeden z kryptogramů a druhá je báseň pro otce dcery, kterou zabil Z.)

0 reakce/í:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP