pondělí 20. října 2008

První bankovní systém

Když se řekne pojem banka, tak by mnoho z nás mohlo napadnout, že jde o moderní pojem s krátkou historií. Ale není tomu tak.
Bankovní "ústavy" existovaly již ve starověku. Původ musíme hledat už v Mezopotámii, kde si obyvatelé ukládali cenné předměty, jako např. šperky a když se vyvinuly monarcie, tak vše ukládali do královských paláců. No a jakmile tyto "banky" zjistili, že disponují docela velkým majetkem, tak z toho chtěly vytěžit, což je normální. Půjčovaly na úrok a investovaly do různých podniků. Úrok se pohyboval až někde mezi dvaceti až třiceti procent, někdy dokonce padesát a často se překračoval, protože jim to vlastně ani nikdo nekontroloval. A to si stěžujeme na dnešní úroky :).
Mimo jiné se objevuje taky první klauzule.
Brzy na to se ostatní lidé dozvěděli, jak výhodný byznis je mít vlastní banku, a tak jí začali provozovat i jednotlivci. První takovýto podnik vlastnila prý rodina Marašu.

Doba, kdy se začínají používat papírové peníze je zhruba jedenácté století (Čína). Vznikly vlastně tak, že lidem už přišlo nepraktické nosit se sebou těžké mince, a tak si obchodníci vymysleli tzv. směnky. Toho se už chytili Číňané a začali tisknout směnky, které měli už určitou hodnotu, aby se líp počítaly. V Evropě se začali používat až v roku 1661 ve Švédsku a to z toho důvodu, že neměli dostatek stříbra na výrobu mincí. Nojono podivuhodný důvod, ale přesto jim vděčíme za to, že nemusíme nosit "kila" stříbrných mincí :).

0 reakce/í:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP