neděle 15. června 2008

Šmoulí invaze

Najdete je v knihovnách, můžete je vidět v kinech i v televizi, ohmatáte si plyšové figurky v hračkářství. Je jim padesát let, ale Šmoulové ani zdaleka nejsou minulostí. Naopak. Rok 2008 je pro ně jubilejní rok, protože od nakreslení prvního modrého pidižvíka, uplynulo padesát let.
V jejich rodné zemi Belgii se slaví velkolepé oslavy, ve stylu Šmoulů. Chtějí stihnout natočit i nový film a vydat knihu. Pro Belgičany je komiks zkrátka důležitou součástí jejich kultury.
Autorem Šmoulíků je Pierre Culliford (pseudonym Peyo). První Šmoula spatřil světlo světa roku 1958, nejdříve jenom jako postava v jiném komiksu, ale později se dočkal vlastního komiksu, seriálu i filmu.
V Čechách vládli Šmoulové trhu v 90. letech. Vydalo se dokonce album nazvané Šmoulí super-disco-šou, která byla nejprodávanější nahrávkou v roce 1989. Byly to vlastně předělávky tehdejších hitů, které byly přezpívány „héliovými“ hlásky. Texty měl na starosti převážně Fanánek ze Tří sester. Pro velký úspěch brzo došlo k vydání dalších šmoulých alb.

0 reakce/í:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP