úterý 19. ledna 2010

Skupina Osma

Bylo to seskupení umělců, které se zformovalo po dvou výstavách v letech 1907 a 1908. Původně vystopovali pod názvem Osm, až později se vžívá Osma. Vznik Osmy můžeme hledat v roce 1905 po výstavě Edvarda Muncha, jenž skupinu ovlivnil expresionismem .


Členy této skupiny byli Češi i Němci, což bylo v té době něco nevídaného. Do této skupiny patřili Emil Filla, Bohumil Kubišta, Antonín Procházka, Bedřich Feigl, Emil Artur Pittermann, Otakar Kubín, Willi Nowak, a Max Hrob. Na druhé výstavě skupiny v Topičově galerii v Praze roku 1908 přibyli Vincenc Beneš a Linka Scheithauerová. Zapůsobila na ně silně pražská výstava 1905 E. Muncha v roce 1905.

Tato skupina se setkávala v kavárně Union. Bojují proti šabloně, proti akademičnosti a proti mdlobě, jež ovlivňuje všechen umělecký život v Čechách. Jejich díla vypovídají o dobové náladě: o politickém a sociálním radikalismu, o deziluzi ze stavu c. k. kultury, náboženství i z úpadku morálky.
Věnovali se především expresionismu a fauvismu.
________________________________________________
* Fauvismus (z francouzského fauve – divoký, nebo les fauves - šelmy) posměšný název pro tvorbu prvních francouzských expresionistů (z okruhu Henri Matisse), pracujících souvislými barevnými plochami a výraznými zkratkami tvarů, směr malířství, formoval se od konce osmdesátých let 19. století ve Francii. V Čechách se uplatnil v těsné souvislosti s expresionismem, zejména v nástupu generace Osmy, než byl přetvoen před 1. sv. válkou kuboexpresionismem. Fauvisté nevytvořili žádný program


Profily umělců:

Emil Filla –malíř, grafik, sochař a výtvarný teoretik. Studoval na pražské Akademii. Byl proti akademismu a naturalismu. Jeho díla: např. Čtenář Dostojevského, 1907; Hráči šachů, 1908; Červené eso, 1908.

Bohumil Kubišta - český malíř, grafik a výtvarný teoretik. Pocházel z velmi chudých poměrů. Stal se neoficiálním mluvčím Osmy. Zajímala ho teorie barev (např. kontrast červené a zelené považoval za střet života a smrti). Díla: Hypnotizér, Oběšený, Polibek smrti

Antonín Procházka - český malíř, grafik a ilustrátor.Oženil se s malířkou Linkou Scheithauerovou. Často tvořil monumentální díla např. Prométheus přináší lidstvu oheň.

Bedřich Feigl – židovský malíř, grafik a ilustrátor. Jeho obrazy se poněkud vzdalují od
ostatních členů Osmy, je to především tím, že volil jiné náměty, často je to biblická nebo duchovní tematika.

Emil Artur Pittermann - dramatik, režisér, herec, scenárista, spisovatel a malíř. Měl problémy se sebeovládáním. Věnoval se i kabaretu.

Otakar Kubín - byl český malíř, sochař a grafik. Díla: Kytice ve džbánu, Předvečer.

Willi Nowak- malíř a grafik. Jeho dílo je původně expresionistické postupně přechází k novoklasicismu. Často pobýval v Německu.

0 reakce/í:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP