neděle 3. ledna 2010

Lakomec

Úvod
Připravily jsme si pro vás profil knihy od známého autora divadelní hry Lakomec Moliéra. Rády bychom vám přiblížili děj díla, charakteristiku jednotlivých postav, hlavní myšlenku díla, čemu se autor v díle vysmívá a proč se tato hra stále uvádí.
Základní charakteristika Harpagona:
Já bych vám ráda trochu přiblížila hlavního hrdinu díla. Hlavním hrdinou je lichvář Harpagon a je vlastně typickým člověkem své doby, společnosti, třídy a dnes by tomu nebylo jinak. Je živým obrazem měšťáka. Jeho hlavním charakterovým rysem je lakota. Peníze totiž miluje více než cokoli jiného i než svůj život. Život bez finančních prostředků pro něj nemá žádný smysl, proto raději ničí veškerou radost, lásku i osudy lidí kolem sebe. Šetří každou korun, takže sobě ani svým dětem v podstatě nic nedopřeje. Ke svým dětem nechová žádné otcovské city. Peníze zkazili jeho morálku, lidskost, vztahy v jeho rodině, domě i okolí.

Děj se odehrává v 17. Století v Paříži. Tato divadelní hra se skládá z pěti dějství. Její hlavní myšlenkou je upozornit na vládu peněz nad společností jako nad samotným Harpagonem. Peníze nejsou všechno.

Proč je hra pořád hraná?
Ptáte se proč se tato komedie stále uvádí? Moliére u tehdejšího publika moc úspěchu nesklidil. S velkým úspěchem se setkal teprve v 19. století. Moliére v Lakomci popsal typ člověka, který je aktuální i v současné době. To bude asi hlavním důvodem, proč se pořád hraje. Navíc hra působí vesele a živě, hlavně díky situační komice, a přesto je spíše kritikou a výsměchem.

0 reakce/í:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP