středa 6. ledna 2010

F. X. Šalda – Moderní kritika

Připravili jsme si pro Vás krátké shrnutí o tom, o co Šalda usiluje v kritice.
Šalda se významně zasloužil o vývoj kritického myšlení v literatuře. Byl našim uznávaným literárním kritikem. Lidé si ho vážili pro jeho vysoké vzdělání, pro jeho věcné argumenty a sečtělost. Vždy dokázal rozpoznat skutečnou hodnotu literárního díla. Neuznával přísné „škatulkování“, podle kterého mělo být dílo zařazeno a hodnoceno.

Nové pojetí literární kritiky se zakládá na samostatné tvorbě, rovnocenných uměleckých činnostech; velkém společenském významu kritiky; zvědečtění kritiky (od zachycení dojmů z díla k objevování a vysvětlování zákonitostí literárních jevů)

Vydával časopis Tvorba (časopis pro kritiku a umění, zajímavostí je, že po jeho smrti tento časopis převzal Julius Fučík.

Šalda zavedl pojem autokritika, což je vlastně vlastní kritika svého díla. Věřil, že autokritika pomůže tvořit umělcům lepší díla.

V kritice usiluje o podnícení ostatních, aby si lidé díla všimli, aby o tom donutil lidi přemýšlet, aby si utvořili svůj názor. Podle Šaldy kritik nutí k soudu, přivádí svět k souzení, naléhá na jeho soudnost, a to je to, co mu svět nikdy neodpustí a nemůže odpustit: zabíjí mu rozkoš, nevinnou smyslnost, spánek.

Podle Šaldy každý opravdový a charakterný kritik tvoří něco mnohem významějšího než jsou literární díla, pracuje na čemsi větším než na svých knihách: na inspiraci nové, rodící se doby.
1. Žádal novou tvarovou řeč.
2. Kritik musí mít osobní a prožitý poměr k umění.
3. Musí být vnímavý, citlivý a senzitivní (prožívá pocity).
4. Kritiku považoval za druh umění.
5. Kritik musí být schopen přebásnit dílo a přenést ho ve vyšší duchovnější typ.
6. Musí mít nejen soucit, ale i odvahu a chuť nalézat pravdu.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Xaver_%C5%A0alda
http://www.phil.muni.cz/fil/scf/komplet/salda.html
http://www.ucl.cas.cz/edicee/?expand=/soubory/FXS/BOZ

0 reakce/í:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP