pondělí 10. listopadu 2008

Kdo první ochutnal kaviár? Prase.

Kaviár - to je synonymum pro bohatství a luxus. Přitom pravý kaviár není opravdu nic jiného než upravené syrové rybí jikry a je proslulý jako delikatesa pro největší labužníky.
Nejdříve se jikry házely prasatům, takže v té době pozvat dívku na kaviár, asi nebyl kdoví jaký luxus. Jikry byly také znatelně levnější, než rybí maso, takže je jedli hlavně chudí.
Opravdovým milovníkem kaviáru byl Galileo Galilei, který ho poslal do kláštera své dceři. Podezřelý obsah rosolovité hmoty byl vyhozen, a když jim ho poslal podruhé, tak ho používaly jako ochranu proti moru.
Začátky této snobské pochoutky byly opravdu těžké.
Až ve dvacátých letech minulého století letělo šampaňské a kaviár. Nejdražším kaviárem na světě je dnes beluga a pár soust stojí několik tisíc korun.

0 reakce/í:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP