úterý 1. července 2008

Judas Priest: Nostradamus

Po přestávce, která trvala tři roky, jse tu stará známá heavy metalová legenda, Judas Priest, opět a to s dvojalbem Nostradamus. Na 2CD si ještě za celou svoji kariéru netroufli a že třicet let je už docela doba. Nostradamus je příběh o francouzském renesančním prorokovi a lékaři Nostradamovi, jehož proroctví se zapsala do historie, mimo jiné předpověděl i atentát na papeže Jana Pavla II, útok na NY, nebo 3. sv. válku. Když jsem si pustila CD poprvé, tak jsem byla opravdu překvapená a ti, co znají předchozí alba Judas Priest, mi dají za pravdu, že je odlišné, jednoduché, citové, orchestrální a někdy i magické. Jedno je jasné a to, že jim šlo o zásadní změnu, protože chtěli dokázat, že umí vyjít ze zajetých kolejí a Nostradamus je toho důkazem. Zároveň se vyhnuli i kritice, které si po vydání minulého alba užili dost. Celé album je vlastně příběh, který pojednává právě o životě a pocitech Nostradama. Dle mě se jim podařilo zachytit jeho příběh skutečně dobře i po hudební stránce. K pochopení desky sem připíšu život Nostradama. Názor si už opravdu musíte vytvořit sami.

  • Pomocí intra „Dawn of Creation“ se přenášíme do první poloviny 16. století do středověké Francie. Jednoho dne se mu poprvé zjeví vidiny budoucnosti.
  • Nostradamus je svou schopností nadšen a doslova se jí opájí („Prophecy), myslí si, že bude vytvářet běh lidstva.
  • Brzy však přichází první pochybnosti a úvahy nad tím, nakolik vše dokáže ovlivňovat („Awakening“ a „Revelations“) a navíc nejen ve svých vizích, ale i z atmosféry okolo sebe, že přichází něco zlého.
  • Ve Francii vypuká inkvizice („The Four Hoursemen“ a „War“).
  • Francii zasahuje morová epidemie, která připravuje Nostradama nejprve o obě děti („Sands of Time“ a Pestilence and Plague“) a poté i o jeho manželku („Death“).
  • Po skončení morové epidemie a zmírnění inkvizice („Peace“), které se Nostradamus vždy kvůli svému židovskému původu obával, začíná Nostradamus svůj boj proti moru, který mu zničil život („Conquest“).
  • I nadále se ale vrací ve vzpomínkách ke své ženě („Lost Love“). Její příbuzné však Nostradamovy city nezajímají a když vidí, že se z Nostradama stává známý a bohatý muž, zažalují ho o návrat věna.
  • Přidává se i proces vyprovokovaný znovu sílící inkvizicí obviňující Nostradama z kacířství (Persecution).
  • Aby se vyhnul procesu a veřejnému ponížení, odchází Nostradamus z města nejprve do Lotrinska a později i do Benátek v Itálii („Solitude a Exiled“).
  • Velice těžko snáší odloučení od přátel a známých („Alone“) a ztrácí i víru v budoucnost.
  • Po 6 letech putování se usazuje v Marseille a horečnou prací se zbavuje smutku („Shadows in the Flame“).
  • Pracuje na soupisu svých vizí budoucnosti („Visions“).
  • Ještě pozitivnější směr jeho život nabírá ve chvíli, kdy pozná ženu, do které se zamiluje („Hope“ a „New Beginnings“).
  • Jeho proroctví si navíc všímá královská rodina, nechává si od něj sestavovat horoskopy, zejména Kateřina Medicejská. Nostradamus nyní cítí velkou satisfakci za předešlá příkoří a znovu je naplněn sebevědomím, přestože ví, že se jeho život pomalu chýlí ke konci („Calm Before the Storm a Nostradamus“).
  • Jeho nemoc (vodnatelnost) se prudce zhoršuje a Nostradamus pomalu rekapituluje svůj život s myšlenkami, nakolik se jeho vize uskuteční („Future of Mankind“). Krátcé poté Michelle de Nostradame umírá.
Total time: 1:42:36
judas-priest-nostradamus 2008
Na závěr - JP můžete vidět na koncertě v Liberci 3.7.2008

2 reakce/í:

Anonymní,  1. července 2008 v 11:53  

Týý krááásoooo... k tomu není co dodat, jsi fakt dobrá, moooc pěkný... :-*

kačka 2. července 2008 v 16:10  

Nj lepší pochvala, než prstem do oka ;) :D.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP