čtvrtek 6. srpna 2009

Hlídač č. 47 si ženu neuhlídal

Již tradičně jsem splnila svou povinnost, a to navštívit alespoň jednou za prázdniny letní kino. Bohužel výběr filmů nic moc, a tak padla volba na film "Hlídač č. 47".


A nebyla to špatná volba.

Film začíná tím, že hlavní hrdina Josef Douša (Karel Roden) a jeho žena Anička se stěhují do malého postaršího domečku u kolejí, kde pracuje Douša jako hlídač u Českých drah. Josefa pronásledujou vzpomínky z války a vyčítá si smrt sestry Aničky, kterou si měl brát. Bohužel se až tak moc zaobírá minulostí, že zapom
íná na svůj život a hlavně svou manželku.
Anička se cítí hodně osamělá a ve vztahu jí zkrátka něco chybí. Na scéně se objevuje mladík Ferda, který se o Aničku pokouší. Docela dlouho mu odolává, ale jednou to už zkrátka nevydrží. Je to vlastně i celkem pochopitelné v její situace. Z takových důvodů vzniká většina nevěr u žen, ale svého muže moc miluje. On jí určitě taky, ale až moc ho tíží trauma z války. Jak může řešit přítomnost a budoucnost, když nemá vyřešenou ani minulost?
Nakonec Douša ohluchne a to je pro něj další velká rána. Cítí se jak mrzák. Sluch se mu ale jednoho dne vrátí, ale rozhodne se neprozradit to nikomu. Myslí si, že takhle odhalí tajemství své ženy mnohem líp.
Nejvíce mě asi pobavila scéna, kde Douša chtěl získat invalidní důchod a musel na vyšetření. Je to opravdu chytrý člověk :).
Závěr filmu byl hodně smutný, ale nakonec Ferda dostal, co si zasloužil.
Tento český film s tragickým koncem určitě doporučuju. Není to jen o tom, že koukáte a posloucháte, ale taky musíte zapojit mozek, abyste ho pochopili.

0 reakce/í:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP