úterý 13. ledna 2009

Předsednictví České republiky v Radě EU 2009

Moje zpracované téma na zeměpis, aneb když Kája nepublikuje :-P.

Osnova:
1) Co je to předsednictví
2) Přípravy ČR na předsednictví
3) Program
4) Priority českého předsednictví


Co je to předsednictví?
Pojem předsednictví znamená, že jednotlivé členské země Evropské unie se střídají v předsedání v Radě EU (mezivládní legislativní organ, kde jsou zastoupeny vlády členských zemí na úrovni ministrů). Jednotlivé země tím mohou dokázat, že opravdu patří do EU. Předsednictví je jeden z nejdůležitějších a nejnáročnějších období.
Funkční období trvá šest měsíců. Pořadí stanovila Rada pro všeobecné záležitosti a vnější vztahy na svém zasedáním dne 13. prosince 2004 a je určeno až do roku 2020.
Česká republika se ujímá těžkého úkolu – předsednictví – od 1. ledna 2009 a převezme funkci od Francie, 1. července Čechy odevzdávají tuto funkci Švédsku.

Přípravy ČR na předsednictví

Pro úspěšné zvládnutí předsednictví se musí ČR na tento úkol důkladně připravit, a to I po stránce logistické a organizační. Hlavním cílem je využít předsednictví ke své propagaci a zviditelnění v Evropě, podpořit cestovní ruch a proudění financií do regionů ČR.
Přípravy ČR trvají již prakticky od ledna 2005, kdy zapojila zástupce ČR do týmu pro přípravu předsednictví Rakouska pro vyhodnocování zkušeností jiných členských států.
Samotní Češi nemají moc velký zájem o to, jak si povede ČR v předsednictví. Podle serveru novinky.cz se o tuto záležitost nezajímá až 73 % respondentů. Většina lidí také nemá buď dostatek informací, nebo vůbec neví, co to vlastně předsednictví je.

Program
Programová funkce spočívá v schopnosti zformulovat priority naší republiky a prosadit je při jednání s Francií a Švédskem (program tří předsednictví). Zajímavostí je také, že během českého předsednictví se uskuteční volby do Evropského parlamentu, které ovlivní předsednictví.
Program tří předsednictví má za cíl zvýšit týmovou práci Rady EU a předsednické funkce.
Tento program má svojí specifickou strukturu, která sestává ze tří bodů:
I. Strategický rámec -> vymezuje kontext mandátu, definuje dlouhodobé strategie a projekty
II. Priority
III. Komplexní program -> představí úkoly, které by měly být za 18 měsíců splněny

Priority českého předsednictví
Vytyčování a naplňování prioritních oblastí je jednou z nejsledovanějších oblastí přesednictví vůbec. Česká republika bude muset na počátku roku 2009 představit Evropskému parlamentu program pro období předsednictví.
“Evropa bez bariér” je hlavním mottem předsednictví ČR, které se zaměří hlavně na témata z oblastí omezení volného pohybu pracovních sil a dokončení liberalizace trhu. S ČR se ve formulaci priorit spolupodíleli také Francie a Švédsko.
Prioritní oblasti předsednictví ČR v Radě EU 2009:
Hlavní programový okruh obsahuje konkurenceschopnost, liberální obchodní politiku a čtyři svobody.
Další témata:
- Energetika bezpečná a udržitelná
- Rozpočet pro budoucnost Evropy
- Evropa jako globální partner (rozvíjení společných vztahů)
- Evropa bezpečná a svobodná
- Evropa konkurenceschopná a otevřená

Předsedající země od roku 2007-2010

Německo

2007

Portugalsko

2007

Slovinsko

2008

Francie

2008

Česká republika

2009

Švédsko

2009

Španělsko

2010

Belgie

2010



Naše politika a EU
Dobré jméno země je nepochybně důležité a podle např. zahraničních podnikatelů jej máme. Jsou, ale věci, které naší zahraniční image poškozují a to například váhaní okolo přijetí Lisabonské smlouvy.
Podle členských států EU by ČR měla přijmout Lisabonskou smlouvu co nejdříve, jinak by prý bylo velice ostudné, kdyby EU předsedal stát, jenž nepřijal Lisabon. ČR smlouvu ještě nepřijala a míní se k ní vrátit v únoru 2009.
Navíc Topolánek podporuje členství Turecka v EU, ale většina zemí si nemyslí, že by se tato muslimská země mohla stát plnohodnotným členem. Avšak zcela jednotná není ani česká vláda.
Součástí prezentace našeho předsednictví je i kampaň s titulem “Evropě to osladíme”, která je ostře kritizovaná. Tento klip ale nebyl určen pro prezentaci v zahraniční, ale pro domácí publikum, které měl upozornit, že ČR předsedá EU. Myslím si, že to se opravdu povedlo.
České předsednictví bude vystaveno také těžké zkoušce a to jestli zvládne čelit aktuální finanční krizi.

1 reakce/í:

Anonymní,  15. ledna 2009 v 20:19  

Kááááááájooooooooo !!! NESPIII !!! Tvůj věrný čtenář otta už kouká pod oknem kdy budeš aktualizovat blog! A já taky.. Jen ne tak věrný :-P

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP