pátek 23. ledna 2009

Moje nedoceněná práce na INT


Souboj formátů

Když se začalo mluvit o disku, který by se měl stát příštím nástupcem DVD, tak se strhl o tuto novou technologii velký zájem. Jedná se o třetí generaci disků, které jsou určeny k ukládání digitálních dat a aby toho nebylo málo, tak vznikly dvě firmy, které jsou ale navzájem naprosto nekompatibilní (později vznikly hybridní mechaniky).
Po vypuštění Blu-Ray (Sony) a HD-DVD (Toshiba) se strhl boj o zákazníky a výrobci elektroniky se rozdělili do dvou táborů. Velkým záporem je vzájemná nekompatibilita, ale o to důležitější je přesvědčit zákazníky. Je evidentní, že jenom jeden formát může vyhrát a ten druhý prohraje.

HD-DVD
Patří do skupiny optických disků třetí generace, jenž vyvíjely společnosti Toshiba, NEC a Sanyo od roku 2003. Na tento disk lze zapsat 15 GB (jednovrstvový disk) až 60 GB dat. Disk má v průměru 12 cm a vzhledem se neliší od DVD či Blu-Ray.

Blu-Ray
Tuto technologii vyvíjí japonská firma Sony už od roku 1995, podílí se na ní také např. Phillips. Disky umožňují záznam dat 25 GB až po 80 GB, ale existuje již i experimentální disk s kapacitou 200 GB. Blu-Ray navíc podporuje více výrobců elektroniky a navíc rozšířená konzole PlayStation3 umí přehrávat tyto disky. Navíc Blu-Ray je omezen regiony, takže v na českém přehrávači si nepřehrajete film z Ameriky. Mimo jiné na rozdíl od mechaniky HD-DVD, jenž umí přehrát např. DVD, CD nativně, tak Blu-Ray toto bez přidané mechaniky neumí.


Kdo s koho

Tento souboj musel někdy skončit, a tak se i stalo v únoru 2008, kdy Toshiba oficiálně oznámila, že končí se svým formátem. Stalo se tak proto, že filmové studio Warner Bros. vypověděli smlouvu a rozhodli se výhradně pro konkurenci. Postupně je opouštěly další a další firmy.
Pro někoho je konec výroby HD-DVD důvod k radosti, pro jiného důvod k smutku. Každopádně se tím zjednodušuje nákup nového přehrávače. Zákazník už nemusí složitě volit mezi těmito formáty.

Budoucnost Blu-Ray
Myslím si, že u nás žádné masové koupě těchto přehrávačů nehrozí a spíš to beru jako otázku několika let. Většině uživatelů vyhovuje formát klasického DVD, tak proč by jej měli složitě měnit? Navíc, když porovnáte cenu za jeden GB (což je 8,50 Kč / GB), tak vás to vyjde asi šestkrát dráž než DVD. Sice je krásnou vizí, že už nebudete zálohovat na několik DVD, ale jeden přehledný disk, zatím se ale toto zálohování řadí mezi nejdražší.

2 reakce/í:

carol 24. ledna 2009 v 9:58  

Já to oceňuji!!! Jsi statečná =P

kačka 25. ledna 2009 v 13:40  

Ale ten kdo jí ocenit měl, tak háže bobek na jakoukoli snahu.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP