neděle 13. září 2009

OA=EL, na naší škole vznikla nová rovnice

Nad současnými prváky se nestačím divit. Nejenže mají adaptační kurz každá třídá zvlášť skoro celý týden, ale navíc nevidím moc velký rozdíl mezi studentkou OA a EL.

Podle mě je týdenní adaptační kurz úplně zbytečný luxus, zvlášť v průběhu začínajícího školního roku. Úplně nejlíp se holčiny a i na výjimky kluci nejlíp seznámí právě ve škole a v průběhu věku. Ale tohle asi nemá cenu řešit.

Teď bych se chtěla trochu věnovat výuce těchto dvou oborů. Naše škola totiž změnila učební plány a kdysi odbornější a prestižnější obor OA se začíná podobat jako vejce vejci EL. EL navíc přebírá odborné předměty, které se vyučují na OA.

Může mi tady někdo k sakru říct v čem spočívá ten hlavní rozdíl? Já už ho opravdu nevidím. Možná v tom, že OA má vždy češtináře jasného.

Obor EL měl být přípravou na různé VŠ či VOŠ, je to všeobecná příprava s lehkým zaměřením na ekonomické předměty. Výuka je podobná jako na různých gymnáziích, poskytuje všeobecný rozhled (ale dle studentů se tam většina ani nedostane). OA je zase odborný obor se zaměřením hlavně na ekonomické předměty, účetnictví a písemnou elektronickou korespondenci.

Teď se tyto dva obory neskutečně prolínají a podobají se. Jestli se rozhodujete pro OA Čáslav či EL, tak vás to vyjde opravdu nastejno. Jen v EL to budete mít zkrátka jednoduchší. Rozdíly začnou být patrnější možná tak ve třetím ročníku.

Škole zdar!

2 reakce/í:

mikš,  18. září 2009 v 9:45  

Pro doplnění OA= obchodní akademie, EL= ekonomické lyceum. ;)

kačka 19. září 2009 v 9:04  

Tak to je snad jasný ne? Tady můžu psát i co je VŠ a VOŠ. Tady jde o podstatu a ne o obor.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP