úterý 19. května 2009

Karolina Světlá, bojovnice za práva žen

Karolina Světlá rozená Johanna Nepomucena Rottová strávila dětství v Praze, v bývalé Poštovské ulici. Vyrůstala v zámožné obchodnické rodině, a tak se jí dostalo i patřičného vzdělání. První vzdělání dostala v rodině poněmčelých Francouzek a záhy si začala psát tajný deník, kde se silně projevovalo její spisovatelské nadání. Ačkoli byl otec Světlé velice vzdělaný a pokrokový muž, ve výchově své dcery se držel tradic a konvencí. Jakmile se dozvěděl o jejích prvních literárních pokusech, tak ho to velice pobouřilo a Světlá musela přerušit její školní vzdělání. Její rodina jí odepřela přístup ke knihám a učebnicím a vedli jí k tradiční ženské úloze.
Světlá se s tímto nechtěla v žádném případě smířit a její touha po uplatnění a emancipaci prožívala dále. Mužům záviděla to že se mohou vzdělávat . Záviděla jim méně konvenční život. Brzo se jí dostalo šance číst knihy i časopisy ,jednoho rodinného přítele, po kterých tak toužila.
Posléze se dozvídá o české literatuře od jejího budoucího manžela Petra Mužáka, který vyučuje jí i její sestru Žofii (provdanou Podlipskou) hudbu. Seznámil je s kroužkem nadšenců, Světlá se seznamuje s Boženou Němcovou, která se pro ni stala velkým vzorem i přítelkyní, hlavně kvůli její emancipaci, cílevědomosti, vytrvalosti.
Dalším jejím velkým ženským vzorem byla George Sandová, která jí také ovlivnila v jejich názorech. V její tvorbě se vyskytuje téma „lidská práva a práva žen a utiskovaných“. Podle ní žena nemůže žít život plnohodnotně kvůli mravním hodnotám. Tyto názory také silně ovlivňují její tvorbu. V jejich dílech často nacházíme ženu, která je vychována v tradičním duchu té doby, často právě kvůli tomuto nemůže žít šťastně, nemůže si najít lásku… Tyto ženy jsou obětavé, odvážné a ušlechtilé a často napravují láskou muže pro které se obětovali. Často si určují až moc velké cíle.
Nejvíce jí trápila právě otázka ženského lidského uvědomení a odpovědnosti, a proto se zasloužila i s jinými ženami o založení Ženského výrobního spolku a pracovala dlouho v jeho vedení, protože jak řekla „Lidé pochybují o tom, co říkáte, ale uvěří tomu, co uděláte“. Tento spolek měl ženy všestranně vzdělávat, rozvíjet jejich duševní vývoj, který byl v té době potlačován, Světlá si přála, aby se ženy dokázaly finančně zabezpečit i bez manžela.


Zdroje:
Velké ženy české, Eva Jurčinová, Knižní klub 1997, první vydání
http://svet-literatury.wz.cz/autori/svetla.htm
http://cs.wikipedia.org/wiki/Karolina_Svetla
http://www.cesky-jazyk.cz/zivotopisy/karolina-svetla.html

0 reakce/í:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP