neděle 12. dubna 2009

Knowing - film bez happyendu

Nedávno jsem měla možnost shlédnout film s názvem Knowing s Nicolasem Cagem v hlavní roli, který mě opravdu zaujal. Jedná se o katastrofický film s fatálním koncem, který vede k zamyšlení. Ale začneme od začátku...

Film má vcelku originální zápletku a překvapující je, že i nečekaný konec, takže nebudete vědět, jak film skončí... teda pokud si nepřečtete někde obsah.
Vše začíná v Massachusetts, kde při zahájení slavnostní ceremonie mají děti z místní školy nakreslit libovolný obrázek o tom jak si představují svět za padesát let. Všichni jej nakreslí kromě malé Lucindy, která na výkres píše řady zdánlivě nesmyslných čísel...
.. O padesát let se koná slavnostní otevření této časové kapsle. Učitelé rozdávají dětem ze školy obrázky dětí. Calebovi, jenž je syn Teda Mylese (Nicolas Cage) se do rukou dostává obrázek Lucindy. Když se tento výkres dostane do rukou Teda, tak začne nad čísly přemýšlet a vyluští záhadu obrázku Lucindy, která dokázala předpovídat budoucnost. Ona předpovídá různé katastrofy, které se už od té doby staly nebo nestaly. Ted se rozhodne, že katastrofám zabrání, ale může to vůbec dokázat?

Film se mi velice líbil, hlavně proto, že vede k různým úvahám a to o nicotnosti člověka a co zmůže sám člověk proti katastrofám a konci světa. A musím říct, že na to, že je to americký katastrofický film, tam téměř nebylo nic z americkýho klišé. Teda pokud se nepočítá jedna histerická slečna, která se díky tomu zabila (ale stejně by jí to vyšlo na stejno).
Co se mi nelíbilo, byla závěrečná scéna na způsob Adama a Evy se zajíčkama. Připadalo mi to už trochu moc.

0 reakce/í:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP