úterý 11. května 2010

Pěkně se na Zemi rozrůstáme, že?

Dnes je na modré planetě již přes šest miliard. Populační exploze (přelidnění) je hlavním problém všech ostatních světových problémů. To znamená nedostatek pitné vody, suroviny, potravin, přířodních zdrojů apod.

I když to tak nevypadá, tak i na přelidnění můžou umírat lidé a umírají. Třeba v takové Africe se perou o pitnou vodu a zásoby potravin.
Když třeba v Bangladéši zabila vlna tsunami tisíce lidí, tak za to taky mohlo přelidnění tedy to, že lidé bydleli na břehu nebo v jeho blízkosti.
Dnes žije na světě asi půl milionu lidí, kteří mají přebytek potravin a jsou zabezpečeni, a to hlavně v Evropě, Americe atd. což je celkem děsivé.
Hodně zemí se už snaží kontrolovat porodnost a růst populace, aby nedocházelo k přelidnění. Podle mě lidé v zaostalejších zemích mají děti hodně taky proto, že nemají rozvinuté zdravotnictví, a potřebují, aby se o ně někdo postaral. Samozřejmě další příčinou je nepoužívání antikoncepce, chybí osvěta, málo informací a náboženství. Plánované rodičovství třeba zavedla Čína a celkem se jí to povedlo.


Populační exploze dnes patří mezi závažný politický a hospodářský problém světa.

0 reakce/í:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP